Gdy chcemy prowadzić kurację odchudzającą, a jednocześnie jeść zdrowo, to można sporządzić sobie listę produktów wartościowych dla zdrowia.

Oczywiście niskokalorycznych, by móc częściej po nie sięgać podczas diety odchudzającej i nie tylko np.:

– 1 łyżka płatków kukurydzianych 12 kcal.
– twaróg chudy 100 kcal.
– 1 rożek serka topionego 65
– 1 szklanka maślanki 70
– 1 kostka gorzkiej czekolady 22 kcal.
– 1 kulka lodów z waflem około 50 kcal.
– 1 łyżeczka dżemu nisko słodzonego 31 kcal.
– 1 plaster polędwicy 28 kcal.
– kiełbasa krakowska 145 kcal.
– kiełbasa szynkowa 154 kcal.
– 1 średnie gotowane udko bez skóry 130 kcal.
– dorsz wędzony 52 kcal.
– tuńczyk w sosie własnym 130 kcal.
– 1 jajko 80 kcal.
– 1 średnie jabłko 36 kcal.
– 1 średnia pomarańcza 54 kcal.
– ziemniaki gotowane 60 kcal.
– papryka 20 kcal.
– 1 średni pomidor 19 kcal.
– 1 średni ogórek zielony 8 kcal.
– kapusta kwaszona 16 kcal.
– kalafior 16 kcal.

Dalej lista może zawierać potrawy gotowane np. :

– makaron gotowany 105 kcal.
– ryż gotowany 137 kcal.
– soczewica gotowana 106 kcal.
– 1 średni racuch 62 kcal.
– 1 średni placek ziemniaczany 83 kcal.
– 1 gołąbek 117 kcal.
– kasza gryczana gotowana 140 kcal.
– groch gotowany 96 kcal.
– 1 duży pusty naleśnik 170 kcal.
– itd.